List otwarty do premiera Tuska w sprawie członkostwa Polski w ESA

Logo Europejskiej Agencji Kosmicznej (Credits: ESA)Jeśli Polska w tym roku nie przystąpi do Europejskiej Agencji Kosmicznej, to kwotą ponad 2 miliardów złotych sfinansujemy działania w innych krajach UE, a później będziemy zmuszeni kupować wypracowane produkty i usługi od tych państw.

Jesienią tego roku odbędzie się posiedzenie Rady Ministrów Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA).

Agencja ESA to europejski odpowiednik amerykańskiej NASA. Do ESA należą państwa członkowskie, wspólnie realizujące programy oparte na wysokich technologiach, które mają coraz większe znaczenie dla ogólnoświatowej gospodarki.

Posiedzenie Rady Ministrów odbywa się raz na kilka lat – poprzednie nastąpiło w 2008 roku. Podczas posiedzenia omawiane będą sprawy i podjęte zostaną decyzje ważne dla europejskiej polityki kosmicznej, być może na następne kilkanaście lat. W tych dyskusjach aktywnie uczestniczyć będą Czechy i Rumunia – najnowsi członkowie ESA. Te państwa z pewnością wypracują sobie satysfakcjonujące rezultaty, wspierające rodzimy przemysł wysokich technologii. Polska również może wynegocjować dobrą pozycję, o ile do tego czasu wstąpi do ESA na prawach pełnego członka.

Organizacje pozarządowe sektora kosmicznego w Polsce, w porozumieniu z mediami i firmami tego sektora wspólnie wystosowały list, w którym zwracają się do premiera Donalda Tuska i przedstawiają korzyści z pełnego członkostwa Polski w ESA. Treść listu prezentujemy poniżej:

Szanowny Panie Premierze,

Polska, przez ostatnie 20 lat funkcjonowania w gospodarce rynkowej, przekształciła się z kraju rozwijającego się w kraj „bardzo wysoko rozwinięty” wg ONZ. Jednocześnie, wg danych Komisji Europejskiej (European Innovation Scoreboard 2010) jesteśmy w ogonie Europy zarówno pod względem aktualnego poziomu innowacyjności, jak i dynamiki jej wzrostu. Bez budowania gospodarki opartej na wiedzy, nie zapewnimy sobie dalszego stabilnego wzrostu PKB, a tym samym oddalimy perspektywę osiągnięcia poziomu życia krajów zachodnich.

Wśród kilku czynników stanowiących o innowacyjności kraju, za najważniejszy uważa się inwestycje w badania i rozwój wysokich technologii. Jedną z jej dziedzin są techniki kosmiczne i satelitarne. Komisja Europejska w programie Horyzont 2020 jako jeden z sześciu najbardziej kluczowych obszarów badań w UE zdefiniowała przestrzeń kosmiczną. Polska od listopada zeszłego roku negocjuje członkostwo w Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA). Część techniczna negocjacji zakończyła się powodzeniem w pierwszym kwartale tego roku. W tej chwili ostateczna decyzja o wstąpieniu do ESA należy do polskiego rządu.

Polska w ESA (Credits: www.polskawesa.pl)

Polska składka do ESA ma wynosić około 20 mln euro rocznie. Co najmniej 80% tej kwoty wróci do kraju w formie projektów technologicznych i zleceń dla firm. Ponadto wraz z wejściem do ESA nasz kraj uzyska dostęp do wielu programów, od tych związanych z nauką, poprzez komercyjne wykorzystanie przestrzeni kosmicznej, aż po aplikacje naziemne oparte na technologiach satelitarnych. Jest to doskonała okazja do powstania w Polsce wielu nowoczesnych firm i miejsc pracy w dziedzinie wysoko rozwiniętych technologii.

Polska poza ESA (Credits: www.polskawesa.pl)

Polska będąc członkiem Unii Europejskiej, poprzez jej budżet, finansuje działalność ESA – głównie system nawigacyjny Galileo oraz obserwacji Ziemi GMES. Kontrakty na budowę tych systemów zdobywają wyłącznie firmy z krajów członkowskich Europejskiej Agencji Kosmicznej. W latach 2014-2020 na programy kosmiczne UE nasz kraj wyda 495 mln euro (ponad 2 mld złotych). Polscy przedsiębiorcy i naukowcy nie mogą się ubiegać o te środki, ponieważ nasz kraj nie jest członkiem ESA. Oznacza to, że większość polskich funduszy przekazywanych do UE na rozwój technologii satelitarnych, stworzy nowe miejsca pracy w Niemczech, Anglii, Francji, Hiszpanii, a nawet Grecji. W chwili obecnej mamy niepowtarzalną szansę, aby zmienić ten stan rzeczy. Tylko pełne członkostwo w ESA pozwoli stworzyć setki nowych miejsc pracy w tym sektorze dla polskich inżynierów, naukowców i przedsiębiorców.

Dotychczasowe Rządy Polski często ignorowały ten problem. Pan ma historyczną szansę wprowadzić nas do technologicznej „pierwszej ligi” i zacieśnić integrację z Europą osiągając dla naszego kraju wymierne gospodarcze korzyści. Prosimy o niezaprzepaszczenie tej szansy.

Z poważaniem,

Niżej podpisani obywatele